Rozporządzenie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 marca 2025 r. w sprawie zakazu wprowadzania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zwierząt, produktów i przedmiotów, które mogą przenosić pryszczycę (Dz. U. z 2025 r. poz. 358).
Rozporządzenie wchodzi w życie dzień po ogłoszeniu i będzie obowiązywać do momentu przyjęcia odpowiednich rozwiązań przez Komisję Europejską.
Polskie służby weterynaryjne pozostają w stanie stałej gotowości. Inspekcja Weterynaryjna we współpracy z Policją, Krajową Administracją Skarbową i Inspekcją Transportu Drogowego prowadzi na przejściach granicznych kontrole transportów zwierząt i produktów.
Towary objęte zakazem przywozu ze Słowacji:
- zwierzęta parzystokopytne utrzymywane i dzikie oraz materiał biologiczny tych zwierząt;
- świeże mięso, podroby, mięso mielone, mięso oddzielone mechanicznie, surowe wyroby mięsne, osłonki i produkty mięsne pozyskane ze zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- mleko surowe, siara i produkty mleczne pozyskane od zwierząt parzystokopytnych;
- produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne otrzymane od zwierząt parzystokopytnych utrzymywanych i dzikich;
- obornik, słoma i siano.
O chorobie
Pryszczyca jest wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie tą chorobą najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Ostatni przypadek tej choroby w Polsce stwierdzono w 1971 r. Polska jest aktualnie krajem urzędowo wolnym od tej choroby.
Dodatkowe informacje
Szczegółowe informacje o rozwoju sytuacji epidemiologicznej i działaniach podejmowanych przez służby są dostępne na stronie internetowej Głównego Lekarza Weterynarii pod adresem[1]: www.wetgiw.gov.pl
[1] https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rozporzadzenie-i-decyzje-ministra-rolnictwa-i-rozwoju-wsi-w-zwiazku-z-ogniskami-pryszczycy-na-terytorium-slowacji